Posts

Tips Fokus Ketika Belajar

Image
Bila waktu nak belajar atau ulangkaji mesti nak lebih fokus supaya apa yang kita belajar tu 'masuk' dan mudah difahami. Bila kita mula faham, mudah jugalah untuk kita mengingatinya. Betul tak? Tapi selalunya yang sebaliknya. Fokus hanya pada minit-minit awal je. Lepas tu mulalah mengantuk, fikir benda lain, teringatkan telefon, teringatkan nak makan apa, teringatkan gosip-gosip kawan, teringatkan boyfriend/girlfriend. Oppss 😏

Kali ni saya nak kongsi tips mudah bagi mereka yang nak belajar dengan lebih fokus.

Fokus tu apa? Haa macamana nak jawab ni? 😁

Fokus atau ada yang sebut sebagai 'kusyuk' tu bila kita mula tekun dan bersungguh-sungguh untuk cuba hadam dan faham sesuatu yang kita cuba nak fahami. Fokus tu maksudnya dah tak fikir benda lain dah, kita hanya fikir satu tu je.

Masa belajar bagaimana cara supaya kita mudah fokus?

Ok jom baca tips-tips di bawah.

1. Baca doa belajar sebelum memulakannya
Bagi yang muslim mesti dah diajar bacaan doa sebelum mula belajar sej…

Kenapa Hobi Penting?

Image
Cakap pasal hobi, semua orang ada hobi kan. Macam saya pun macam-macam hobi, banyak sangat. Nak list satu-satu sampai esok tak habis tulis. Nanti naik menyampah pula orang baca 😂

Hobi ni biarlah sesuatu yang kita minat dan 'excited' nak buat. Bukan sebab orang suruh atau paksa kita. Tapi biarlah sesuatu yang seronok kita nak buat dan dalam masa yang sama dapat hilangkan stress dan biarlah ianya bermanfaat bagi kita.

Kenapa hobi sangat penting? Macam saya katakan tadi, hobi dapat hilangkan stress, dapat realisasikan impian kita, dapat capai minat kita, dapat apa yang kita nak. Dan hobi ni kalau orang pandai dan bijak urus boleh 'buat duit' tau. Jana pendapatan melalui hobi. Dah ramai orang buat. Kan bermanfaat tu. Betul tak?

Salah satu hobi saya ialah 'recording & editing'. Cuma hobi ni tak lah selalu dan hanya waktu-waktu tertentu sahaja saya buat.

Antara part yang saya suka ialah record moment indah masa travel. Dah kaki travel kan part tu la paling best…

Cara merawat anak kucing demam

Image
Siapa yang tak sedih bila anak bulus tak sihat?

Alkisah anak bulus saya demam gara-gara kaki dia terseliuh. Tak tahu terseliuh sebab apa entah. Anak bulus saya ni memang jenis aktif, lompat sana lompat sini. Panjat sana panjat sini. Tengok-tengok je lemah semacam, jalan pun tempang. Badan pun panas sangat. Hati ni tak tenang jadinya.

Anak bulus saya ada dua ekor, satu nama Kiki satu lagi Lulu. Dua-dua pun aktif. Tak boleh duduk diam. Diam bila tido je 😂 Gambar kat atas tu Kiki, si bulus yang demam tu tapi gambar ni saya ambil masa dia dah beransur sihat. Tak letak gambar Lulu sebab masa ni Lulu pula yang demam.

Saya tak pernah rawat kucing demam jadi saya tak tahu nak buat apa. Kalau manusia tu boleh la kita bagi ubat apa yang patut tapi kucing tak sama. Nak hantar kat Vet jauh bebenor. Jadi saya pun buat inisiatif sendiri. Saya cuba bagi Vivix Shaklee. Tapi sikit je la. Satu dua titik je then campur air.
Saya cuba juga google info tentang rawatan kucing demam ni, antaranya kucing y…

Jauh Perjalanan Luas Pemandangan

Image
Orang kata 'Jauh perjalanan luas pemandangan'.

Bagi saya maksud yang tersirat dengan ayat tu ialah bila kita mula explore atau pergi ke suatu tempat yang baru, barulah kita belajar banyak benda baru, pengalaman baru, budaya baru dan belajar sesuatu yang baru.

Bagi korang bagaimana pula? Setiap orang ada pendapat masing-masing kan.

Saya memang suka travel. Bukan sebab nak menunjuk 'hey aku dah pergi negara orang' 'aku dah pergi korang bila lagi' 'korang hado?' Nope, tu bagi orang yang otak dia tak betul 😏.

Tapi saya suka travel sebab tu antara impian saya, cara saya kenal diri saya. Eh jangan tak tahu, bila kita pergi ke suatu tempat baru, barulah kita tahu potensi kita, cabar diri kita and of course kita belajar benda baru. Tak kisahlah untuk berseronok atau sebagainya.

Banyak kenangan dan peristiwa manis pahit sepanjang pergi ke negara orang. Macam-macam yang saya lalui. Disitulah saya buka mata 'oh kat sini tak boleh macam ni' 'eh kenapa…

Pentingnya bersenam/bersukan untuk kekal sihat

Image
Dulu masa sekolah memang tak suka bersukan atau apa-apa aktiviti lasak. Tak minat. Fullstop 😅

Masa study pun jarang nak join apa-apa aktiviti. Bukan tak minat bersosial tapi aktiviti-aktiviti macam tu memang langsung tak minat.

Tapi bila dah semakin dewasa ni (cewah, ayat nak bagi sedap hati tak mengaku usia makin meningkat 😂) baru ada kesedaran betapa pentingnya aktiviti-aktiviti macam tu. Bukan sebab minat tak minat tapi sebab PENTINGNYA UNTUK KESIHATAN.

Ya memang betul, aktiviti semua tu baik untuk kesihatan dan stamina. Sebab tu saya dah mula 'suka'. Takdelah nak pecut 100m ke atau marathon, sekurang-kurangnya berjogging atau cycling pun dah cukup 😊. Ikut kemampuan masing-masing. Kalau awak mampu buat semua tu pun tak jadi hal.

Jangan pula kata nak bersenam sebab nak kurus semata-mata. Emm tu je la alasannya. Nope ! Ingat yang kurus tak boleh bersenam? habis yang kurus keding ni tak boleh bersenam ke?

Disebabkan saya ni suka travel, dan kaki jalan, so stamina tu kena a…

CoQ-Trol Plus Shaklee yang lebih bergaya

Image
Baru ni Shaklee launch produk baru. Actually produk ni dah ada sebelum tapi stop sekejap dan sekarang keluar semula dengan 'lebih bergaya' dan 'lebih baik dari sebelumnya'. Bukan nak kata sebelum ni tak baik tapi untuk kali ni fungsinya semakin bertambah 😊.

CoQ-Trol Plus yang dahulu dikenali sebagai CoQ Health, tapi kali ni di ubah nama dan formulasi baru. CoQ-Trol Plus membantu anda kekal aktif dan bertenaga dengan Coenzyme Q10, antioksidan yang terdapat padanya akan menyokong sel untuk menghasilkan tenaga.

Apa keistimewaan CoQ-Trol Plus ni?

CoQ-Trol Plus membekalkan sebatian semulajadi dan proprietari dengan 100mg Coenzyme Q10 bersama Resveratrol dan Tokoferol. Istimewanya ia dilengkapi dengan minyak zaitun bagi membantu penyerapan optimum.

Coenzyme Q10 ialah komponen yang penting untuk penghasilan tenaga didalam sel. Ia berada didalam mitokondria, iaitu pusat janakuasa di dalam sel. Badan kita boleh menghasilkan mitokondria dan Coenzyme Q10 (CoQ10) secara semulajadi,…

Cara Mudah Hilangkan Kesan Gigitan Nyamuk

Image
Bila musim hujan mulalah 'musuh-musuh' kecil tu datang menyerang. Nyamuklah apa lagi. Sekecil-kecil badan tapi bila menggigit mak aii. Kalau gatal je takpe tapi kalau dia bawa virus-virus sampai kena denggi, 'hangin' juga kan.

Nyamuk tu gigit siap tinggalkan 'tanda' lagi. Tanda kalau cepat hilang takpe ni dah lah tinggalkan 'tanda'. gatal pulak tu, dah tu lambat pula nak hilang. Sakit hati? Mestilah sakit. Lagi-lagi yang berkulit cerah, ha merah kau boleh nampak dari jauh.

So, kali ni saya nak kongsi beberapa cara hilangkan kesan gigitan nyamuk pada badan kita.

1. Gel Lidah Buaya (Aloe Vera)

Gel lidah buaya ni bersifat anti-inflammation atau anti-keradangan. Kerana sifatnya yang anti-radang itu boleh membantu menghilangkan kesan gigitan nyamuk.

Bagaimana? Potong lidah buaya dan basuh. Setelah tu kupas kulitnya dan keluarkan gel tersebut. Sapu gel tu di atas kesan gigitan nyamuk.

2. Madu Asli

Madu asli bantu mengurangkan rasa gatal dengan cepat.

Bagaimana…