Posts

5 Makanan yang baik untuk kesihatan mata

Image
Semua orang mengimpikan mata yang cantik. Bukan sekadar cantik tapi juga mata yang sihat. Mata adalah salah satu anugerah Allah yang tidak ternilai . Kerosakan mata akan menyukarkan kita untuk melakukan aktiviti harian.
Bagi menjaga kesihatan mata, kita perlulah amalkan cara-cara penjagaannya. Salah satunya ialah dengan pengambilan makanan yang baik untuk kesihatan mata.
Makanan yang baik untuk kesihatan mata
1. Lobak Merah Kita sedia maklum, lobak sangat baik untuk kesihatan mata. Ini kerana lobak kaya dengan Betacarotene (sumber vitamin A, nutrien yang diperlukan untuk kesihatan mata). Lycopene (nutrien yang melindungi mata dari sinaran UV) dan Lutein (nutrien yang melindungi mata dari radikal).
2. Tomato Ianya juga mengandungi Lycopene dan Lutein yang baik untuk kesihatan mata. Buah Tomato juga bantu menghalang dari kerosakan sel mata.
3. Telur Dipercayai turut mengandungi khasiat untuk kesihatan mata. Sebatian sulfur, protein dan Cysteine yang membantu melindungi mata dari pertumbuha…

Testimoni The Radiant 4 Set Shaklee

Image
Salah satu set kecantikan dan kesihatan kulit shaklee ialah The Radiant 4 Set Shaklee. Di sini saya kongsikan beberapa testimoni pengguna yang menggunakan set ini.

Jom tengok testimoni gorgeous di bawah.

















Seronok kan baca testimoni mereka yang gorgeous ni. Apa yang saya perasan perbezaannya 'muka semakin cun & nampak lagi muda' 😍 Tak jealous ke? 😏
Apa kata cantik sama-sama.😊
Hubungi saya untuk tempahan The Radiant 4 Set Shaklee
atau
BELI THE RADIANT 4 SET ONLINE

Terima Kasih,
Beauty&Health, Ms.Fiza 0193901309 Pengedar Sah Shaklee ID : 1122551

Set Denggi Shaklee

Image
NUTRIFERON SHAKLEE - Meningkatkan & Melindungi Sistem Imunisasi.

Kenapa Nutriferon?

Nutriferon berfungsi meningkatkan sekaligus melindungi sistem imun tubuh kita semasa diserang virus Denggi. Semasa Demam Denggi menyerang, Sistem Imun semakin lemah, so tubuh mudah dijangkiti virus yang merbahaya.

Nutriferon menggalakkan penghasilan Interferon dalam tubuh badan kita. Interferon penting bagi menghalang dan menghentikan proses pembiakan virus dan kuman-kuman lain.


PERFORMANCE DRINK SHAKLEE - Minuman Hidrasi Tulen

Membekalkan bendalir dan eletrolit yang penting untuk membantu mencegah penyahhidratan dan
membantu membekalkan tenaga yang berpanjangan.

Kenapa Performance Drink?

Performance Drink membantu menyeimbangkan kandungan eletrolit dalam tubuh bagi mencegah penyahhidrat disebabkan suhu yang tinggi semasa demam menyerang.

Antara gejala demam denggi ialah tubuh berasa lemah dan tidak bermaya.  So, Performance Drink dapat membantu membekalkan tenaga yang berpanjangan.

Performance Drink …

Kenangan Di Hari Raya Ku

Image
Setiap orang mesti ada kisah menarik semasa hari raya, kan. Samada kisah suka mahupun duka. Pengalaman menarik yang sentiasa dalam ingatan mahupun kisah pahit yang cuba dilupakan.

Kali ni saya nak kongsi salah satu kenangan hari raya yang tak dapat dilupakan. Kenangan terindah beraya diperantauan.

Haa.. tu la kali pertama saya beraya tanpa keluarga di sisi. Sebab study jauh. (Jauh la sangat 😝). Ye la, keluarga kat Sabah, saya pula study kat selangor. Masa tu baru je daftar masuk. Bulan puasa pulak tu, nak balik raya of course tiket mahaii kan. Jarak masa tu dekat sangat.

So, saya pun decided tak balik raya. Kebetulan sahabat pena jemput beraya kat kampung dia kat Perak. Wah teruja jugak la.

Sebab apa? Sebab tu la kali pertama kami berjumpa. Korang ada 'sahabat pena' tak??

Dulu-dulu takde facebook, nak berkenalan melalui majalah je. Then tulis-tulis suratπŸ™ˆ. Zaman-zaman sekolah dulu rajin utus-utus surat ni.

Dipendekkan cerita. Tu la kali pertama bersua muka, selalunya baca su…

Set Detoks Shaklee

Image
VIVIX

Vivix diformulakan dengan anggur Muscadine.

Anggur Muscadine adalah sejenis polyphenol yang tinggi antioksida dan energy booster yang sangat hebat.

Semasa detox, Vivix membantu memberi tenaga pada sel untuk membaik pulih kesan toksin yang merosakkan badan dan beri tenaga untuk menyahtoksin dengan lebih efisyen.

ALFALFA

Daun Alfalfa tinggi nutrien kerana akarnya yang panjang dan dalam dapat menyerap pelbagai mineral.

Alfalfa membantu melawan keasidan ( asid ) yang terjadi akibat toksin yang berlebihan dalam badan dan turut membantu menurunkan berat badan.

Kandungan klorofil dan nutrisi dalam Alfalfa Complex menjadikannya diuretik semulajadi iaitu agen penyahtoksin sejak turun temurun.

 Alfalfa juga bantu tingkatkan sistem penghadaman dan mengurangkan bau badan.

DTX

DTX Shaklee mengandungi milk thistle.

Milk thistle ni memang sejak turun temurun digunakan secara semulajadi untuk detox hati dan terkenal sebagai TONIK HATI. Hati adalah organ utama untuk detokfikasi.

DTX memban…

Apa itu Penyakit Autoimun?

Image
Pernah dengar penyakit Autoimun? Apa penyakit Autoimun tu?

Ok, entry kali ni saya nak share sedikit tentang penyakit autoimun.

Penyakit autoimun adalah sejenis penyakit dimana sistem imun menyerang tisu badan yang sihat. Ianya disebabkan beberapa faktor seperti stress dan hormon, jangkitan bakteria atau virus, masalah sistem saraf, toksin, masalah usus, GMO, sensitif terhadap gluten dan sebagainya.

Sesetengah penyakit autoimun seolah-olah berlaku apabila sel-sel mengalami perubahan, mungkin disebabkan oleh jangkitan virus, oleh itu sistem imun tidak lagi mengenali sel-sel tersebut sebagai sebahagian daripada sel tubuh.

Wanita umumnya lebih cenderung mengalami penyakit autoimun ini berbanding lelaki.

Gejala dan rawatan penyakit ini adalah berbeza-beza mengikut penyakit tertentu. Contohnya seperti Rheumatoid Arthritis, sendi menjadi sangat menyakitkan, kaku dan cacat.

Rawatan yang biasa dilakukan ialah dengan pengambilan ubat-ubatan mengikut nasihat doktor.
Selain itu, pesakit yang men…

Punca-punca Penyakit Jantung

Image
Punca-punca penyakit jantung
1) Kandungan lemak dan kolestrol yang tinggi
Korang jangan ingat lemak ni buat badan korang 'besar' je tapi boleh 'menyempitkan' saluran darah tau. Apabila paras kolestrol LDL (kolestrol jahat) semakin tinggi di dalam darah, semakin tinggi jugalah risiko mendapat serangan jantung.
Kolestrol berupaya membentuk plak yang boleh menyebabkan dinding dalam arteri menebal dan menyempit. Plak yang terbina daripada kolestrol, lemak, kalsium dan bahan lain yang terdapat dalam saluran darah disebut sebagai atherosclerosis.
Samalah macam saluran paip sinki rumah korang kalau tersumbat. Air sinki tak boleh turun sebab saluran tu dah tersumbat dengan sisa-sisa makanan atau dinding saluran paip tu penuh dengan lemak-lemak atau minyak yang melekat. Macam tu jugalah saluran darah, oksigen tak boleh lalu untuk sampai ke jantung kalau ada je 'benda' yang menghalang. Sebab tu jantung tak boleh berfungsi dengan baik.
2) Tekanan darah yang tinggi. 
Bacaan …